HjerneForum

Hovedpine - voksne.

Hovedpine - voksne.

Hovedpine hos voksne
Hver femte sygedag har relation til hovedpine, der også er den hyppigste årsag til, at vi bruger medicin.
Fysiske og psykiske belastninger af næsten enhver art kan ledsages af hovedpine.

Omfanget af hovedpine
De fleste mennesker får med mellemrum hovedpine. Hyppigst som led i en forkølelse, influenza eller anden forbigående tilstand, som kan dæmpes med almindelige hovedpinetabletter.
Hver 10. dansker har imidlertid tilbagevendende hovedpine mindst én gang om ugen, og så er der tale om en mere kronisk sygdom, der skønnes at forårsage ca. 3 millioner sygedage hvert år herhjemme.
Det er en stor hjælp for lægen, hvis du skriver alle detaljer omkring dine anfald ned i en hovedpinedagbog, som bl.a. fås på apoteket. Det giver lægen det bedste udgangspunkt for at gøre behandlingen optimal.
Hovedpine er næsten altid godartet forstået på den måde, at der ikke ligger en alvorlig sygdom til grund. Langt de almindeligste og tilbagevendende former er spændingshovedpine og migræne.

Spændingshovedpine
Spændingshovedpinen føles ofte som en stram ring omkring hovedet, som et bånd tværs over panden eller som en strammende fornemmelse i nakken, hvorfra smerterne stråler frem for at ende bag øjnene. Lys og støj kan også virke generende, men modsat migræne er kvalme, opkastninger eller flimren for øjnene ikke typisk.
Spændingshovedpinen varer typisk timer til dage, men enkelte mennesker har en svær kronisk form med hovedpine over halvdelen af alle dage. Som navnet antyder ledsages hovedpinen ofte af spændinger og ømhed i tyggemusklerne og nakkemusklerne. Andre gange er det i højere grad tale om indre psykiske spændinger, eksempelvis pga. stress eller problemer i familie, omgangskreds eller arbejdsplads.

Hvordan behandles spændingshovedpine?
Check din arbejdsstilling. Sidder du skævt, eller står du med en dårlig holdning? Bevæg dig mere og foretag jævnligt udstrækningsøvelser. Få korrigeret højden på dit arbejdsbord og stol. Lær afspændingsteknik for at forebygge muskelspændinger. Forsøg at finde en løsning på stress og psykiske problemer.
Hovedpine kan lindres med smertestillende lægemidler som acetylsalicylsyre eller paracetamol. Men vær opmærksom på, at medicin kun dæmper symptomerne – den fjerner ikke årsagen. Langvarig brug af hovedpinepiller kan endda give hovedpine!

MIGRÆNE
Der findes to hovedformer: Migræne med aura og migræne uden aura.
– Migræne uden aura er almindeligst og rammer hver 10. dansker, først og fremmest kvinder. 2/3 med denne type migræne får kun sjældent anfald, mens den sidste 1/3 har anfald mindst én gang om måneden. Anfaldet starter med tiltagende smerter, ofte i den ene halvdel af hovedet, som på 1-2 timer arbejder sig op til en kraftig dunkende hovedpine ledsaget af kvalme, opkastninger, lysskyhed og lydoverfølsomhed. Mange må gå i seng i stille, køligt og mørkt rum. Uden behandling kan anfaldet vare fra 4 timer op til 3 døgn.
– Migræne med aura er betydelig sjældnere, ligesom de enkelte anfald ofte kun optræder 2-3 gange om året.
Denne type migræne har fået navn efter de såkaldte aura-symptomer, som kommer inden selve hovedpinen.
Eksempelvis pludselige synsforstyrrelser midt i synsfeltet, hvorfra savtakkede linier gradvis breder sig med en lysende og flimrende rand mod den ene side af synsfeltet.
Andre får føleforstyrrelser, fx i den ene kind eller i en finger, som i løbet af ca. 20 minutter kan efterfølges af en dødhedsfornemmelse. Sjældnere aura-symptomer er lammelser eller taleforstyrrelser. Aura varer op til 60 minutter og forsvinder så, hvorefter den typiske migræne-hovedpine følger.

HVORFOR FÅR JEG MIGRÆNE?
Tilbøjeligheden til migræne er ofte arvelig, men de enkelte anfald kan fremprovokeres af fx træthed, søvnmangel, sult, fødevarer (fx rødvin, chokolade, ost), varme, høj luftfugtighed, kraftigt lys eller menstruation. Måske opstår anfaldet som en kædereaktion: En person med arvelig tilbøjelighed til migræne provokeres af udefra kommende faktorer, der sætter en biokemisk proces i gang, som ændrer hjernens blodgennemstrømning og udløser et smertefuldt migræneanfald.
Det er vigtigt at undgå de faktorer, der udløser anfald. Regelmæssig livsførelse med korrekt kost, tilstrækkelig søvn og fysisk aktivitet er væsentlig. Lettere anfald kan lindres med almindelig smertestillende medicin i håndkøb, men hvis du har kvalme og opkastninger, er det nødvendigt også at tage kvalmestillende medicin for at holde medicinen i dig. Ved sværere anfald findes særlige typer migrænemedicin. Hvis du jævnligt får anfald, kan forebyggende medicin komme på tale.

ANDRE TYPER HOVEDPINE
Hovedpine kan forekomme ved mange andre sygdomme, bl.a. infektioner, langsynethed og hjernerystelse. Hvis hovedpinen ikke har en indlysende forklaring, bør du søge læge for at få stillet en præcis diagnose.

Menu

Tilmeld nyhedsbrev